Wauw hvor er du modig siger mange. Sådan bare at rejse ud alene. At være selvstændig. At starte nye projekter op og at gå efter dine drømme.

Men behøver man være modig for at være iværksætter og for at drive forretning?
Måske vil nogle nok mene. Jeg tror personligt vi alle er modige – iværksættere eller ikke.
At vi alle på hver vores niveau har lysten og muligheden for at gøre ting vi egentlig ikke tør.

For ærligt føler jeg mig ofte ikke særlig modig. Ofte faktisk det modsatte.
Men omvendt er jeg bange for at gå-glip af noget, og det bliver min driver.

Jeg er hunderæd for at det lige pludselig er for sent. At jeg sidder der på plejehjemmet, og tænker på alt det jeg drømte om, men aldrig fik gjort.
Denne frygt får mig til at handle.

Til at undgå at vente for længe, og til at springe ud i mange ting uden egentlig helt at føle mig på sikker grund.

Forleden drøftede jeg mod og det at være overmodig, med en dare-devil type, som faktisk havde været tæt på at miste livet i sin jagt på det ultimative adrenalin kick.

Det gik op for mig at der findes mange slags mod.
Og at vi alle er modige på hver vores måde.

  • Der er modet hvor man søger action og adrenalin.
    Hvor det ikke kan blive vildt, hurtigt eller hårdt nok.
  • Så er der modet til at være sårbar, sige til og fra, stå og for sig selv.
  • Modet til at starte op uden at have en plan. Til at tro på sine projekter før andre gør. Til at turde at se og gå efter drømmene.
  • Modet til at sige nej tak, selvom det er meget trygt og komfortabelt at sige ja.
  • Modet til at holde fast og fortsætte selvom det ser sort ud på bankkontoen.

Vi er alle modige på hver vores måde.

Vi dealer med hver vores temaer. Vores frygt. Handler på dem forskelligt, og motiveres for og imod af helt forskellige ting.

Så når folk siger at jeg er modig, så husker jeg tilbage på sidste sommer , hvor jeg stod i våddragt for første gang med et surfboard i hånden i Portugal.

Hvor hjertet lige hamrede lidt ekstra, da jeg kiggede ud på  et oprørt hav med bølger som var over dobbelt så høje som mig – med beskeden om blot at komme ud og op på surfbrættet

”it’s only water”… sagde den blonde norske surfpige, som skulle forsøge at lære os at surfe på 3 dage..

Og ja, det var ærligt ret frygtindgydende at befinde sig i så vilde omgivelser. At stå der midt i vandet, kæmpe sig op imod bølger som kom alle steder fra – uden kontrol over om jeg var ovenpå, under vandet eller måske endda ovenpå brættet i sådan cirka 2 sekunder.
Alt imens omkring 50 andre kæmpede på samme måde, og vi forsøgte at undgå at ramme hinanden i processen.

Der er kun én måde at lære at surfe på vist, og det er at blive ved.

At kæmpe på trods af at din krop efter kun en time er så balret at du for længst har glemt hvad overskud betyder, og at fortsætte selvom du bare falder af konstant, sluger saltvand og at dine øjne og ansigt svier mere end du lige troede var muligt.

Efter et par dage når jeg lige at komme op på mit surfboard og få fornemmelsen – meget kortvarigt, men dog et lille kick, og en kæmpe tilfredsstillelse over, ikke blot at have givet op. At have gjort noget jeg egentlig ikke troede var muligt. Og ja jeg voksede lige et par ekstra cm den dag, klappede mig selv lidt ekstra på skulderen.

Da jeg i år fik chancen for at surfe på Sri Lanka så føltes det pludseligt ikke så grænseoverskridende længere.

Er det at være modig? Hmm, jeg tror mere det er et valg. Et ønske om ikke at være begrænset af frygt, ikke at være hæmmet af en overbevisning der fortæller mig at det kan jeg ikke.

Men hvordan bliver man så mere modig?

Det korte svar må være, at gøre noget man egentlig ikke rigtig tør.

At tage små skridt, man behøver måske ikke lægge ud med at springe fra 10-meter vippen, men kan starte fra 5 meter og få en god oplevelse at gå videre med.

Mod og frygt er to sider af samme mønt.
Måske handler man fordi man er bange, måske handler man fordi man ønsker et adrealin kick.

Jeg plejer at sige, at man skal blive ven med sin frygt. Lære den at kende. Acceptere at den er der, og også er en del af dig. At den er velkommen. At den er en del af dine drømme også.

Se på hvad du kan gøre for at holde den i skak. Hvad den har brug for for ikke at blive en showstopper?
Og når det er på plads er det langt lettere at komme ud over stepperne og handle.

Jeg tror at mod er som så meget andet. Et bevidst valg. Noget man faktisk kan øve sig på.
Ligesom man kan vælge om hvad der skal styre ens liv – frygt eller mod?

3 gode råd til hvordan du bliver mere modig

  • Identificer din frygt. Hvad er du konkret bange for? Og hvad kan du gøre for at imødekomme den frygt så den bliver til at håndtere og ikke afholder dig fra at handle. Hvis du kender din frygt kan du også blive venner med den
  • Gør noget du ikke tør engang imellem. Pas på med at blive for længe i din ”nye” komfortzone. Udfordre dig selv jævnligt med at gøre et eller andet som lige får hjertet til at hamre og pulsen lidt i vejret – og ja det må godt føles lidt ubehageligt inden☺
  • Omgiv dig med mennesker som skubber til dig og udvikler dig som menneske. Husk at mange af dine ”gamle” bekendte meget gerne vil fastholde dig i de trygge, vante rutiner – nye kapitler kræver ofte nye mennesker som vil opmuntre, heppe og som vil trække dig i nye retninger og lade dig udvikle dig